Acupunctuur bij overgangsklachten

Vroeg of laat krijgt iedere vrouw te maken met de overgang. Het is één van de grootste, zo niet de grootste omschakelingen in haar leven. Er komt een einde aan de vruchtbare jaren, de “scheppende” jaren.

Het loslaten van de vruchtbaarheid en het zorgen voor kinderen kan gepaard gaan met gevoelens van verlies, verdriet en onzekerheid over de eigen identiteit, maar er is ook ruimte voor nieuwe kansen en invulling.

Menopauze volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

De menopauze is een ‘Westers’ concept. Door veranderingen in de hormoonhuishouding stopt de menstruatie. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) herkent de westerse symptomen van de menopauze symptomen van het eindigen van de menstruele cyclus en ziet het als een natuurlijk verouderingsproces. De TCG stelt dat de meeste mensen geen invloed hebben op het ouder worden maar iedereen kan proberen dit in een zo goed mogelijke gezondheid te doen.

Mate van disbalans

De klachten die kunnen optreden bij de overgang ontstaan niet door de overgang maar vanwege de lichamelijke conditie ervoor volgens de TCG. Naarmate we ouder worden nemen onze Qi-reserves (energie) op een natuurlijke wijze af. We hebben minder van deze energie om dezelfde dingen te doen. Als we ons systeem hier niet op afstellen zal deze afname ervoor zorgen dat de organen, zoals de TCG ze kent, minder Qi krijgen. De mate waarin dit gebeurt is evenredig aan de mate van disbalans.

De boodschap luidt nu: omhels het unieke proces van de overgang. Neem vanaf nu de tijd om te leren hoe je hierbij voor jezelf kunt zorgen zodat deze veranderingen soepel en vlot verlopen zonder klachten.

Tweede lente

De TCG noemt de overgang de tweede lente. Hoe mooi is dat. Er zijn echt nieuwe kansen. Veel vrouwen gaan andere ‘scheppende’ activiteiten ondernemen, zoals schilderen of studeren.

In de regel zal een vrouw die geen problemen bij de menstruaties ondervond ook weinig tot geen last hebben van de menopauze.

Zoals gezegd kunnen er klachten die behoorlijk vervelend zijn ontstaan en die kunnen het leven negatief beïnvloeden.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • slaapproblemen
  • opvliegers of opvliegers met tegelijkertijd koude handen en voeten
  • nachtelijk transpireren of transpireren in de vroege morgen
  • kouwelijkheid
  • droge mond, droog haar, droge huid
  • (lage) rugpijn
  • pijn in de gewrichten
  • geïrriteerdheid

Neem contact met mij op om de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek te bespreken.