Acupunctuur helpt om te stoppen met roken

Het is voor veel rokers vaak bijzonder moeilijk om te stoppen. Omdat het een vast onderdeel is van de dagelijkse routine. Bovendien draagt het bij aan zowel vermaak als ontspanning, waar veel rokers ondersteuning uit halen of even een moment voor zichzelf. Ook draagt het bij aan sociale interactie als je samen nog even buiten een sigaretje opsteekt. Er zijn zo tal van redenen waarom het lastig kan zijn om met roken te stoppen. Uiteraard zijn er veel methodes om je daarbij te helpen, van placebo sigaretten, pleisters tot hypnosesessies.

Een natuurlijke methode die kan helpen bij het stoppen met roken en waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat dit uitermate effectief kan werken, is acupunctuur. Een behandeling met acupunctuur kan helemaal gericht zijn op het ondersteunen bij het stoppen met roken, zonder dat hier nadelige bijwerkingen bij spelen. Acupunctuur Eindhoven biedt hierin behandelingen aan, die volledig afgestemd zijn op jouw individuele situatie, zodat de beste resultaten zijn te behalen. Acupunctuur vergroot zo aanzienlijk je kansen om te stoppen.

Acupunctuur bij ontwenningsverschijnselen van roken

Uit ervaring weet ik dat stoppen met roken heel moeilijk is. Stoppen met roken is niet alleen een kwestie van wilskracht, maar ook het doorbreken van een biochemisch (hormonaal) proces in ons lichaam. Een roker is verslaafd aan nicotine. Nicotine komt in het bloed en dit zorgt voor de aanmaak van extra endorfine, een morfineachtige verslavende stof die het lichaam dus zelf produceert.

Endorfine is een neurotransmitter die werkt als een natuurlijke feel good drug. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een lichaamseigen stof die zorgt voor balans, stabiliteit en ontspanning. Bij spanning of een gevoel van onbehagen lijkt een sigaret de oplossing.

Stop je met roken, dan daalt het endorfinegehalte. Het lichaam wil dit tekort weer aangevuld hebben waardoor je opnieuw een sigaret wil opsteken. Op die manier is roken verslavend. Stoppen met roken geeft vaak ontwenningsverschijnselen zoals bijvoorbeeld prikkelbaarheid; immers de nicotine ontbreekt en het lichaam produceert nu niet voldoende endorfine.

Endorfine heeft een pijnstillend effect en bij een gebrek eraan kun je symptomen als misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid of juist slaperigheid, geïrriteerdheid of concentratiestoornissen krijgen.

Door een behandeling met acupunctuur kan het zenuwstelsel bepaalde regelstoffen in de hersenen leren beïnvloeden. De behoefte aan nicotine kan zo worden beperkt, waardoor tevens ontwenningsverschijnselen als behoefte aan eten zullen afnemen. Op een mentaal vlak kan deze geruststelling bijdragen aan het zetten van die ene stap in de goede richting, namelijk het aangaan van een behandeling om te stoppen met roken. De acupunctuur helpt het lichaam aan de nieuwe hoedanigheid te wennen, al zijn hier vaak wel meerdere behandelsessie voor nodig, toch kan met 3 tot 4 behandelingen binnen 3 weken al een wenselijk resultaat te behalen zijn.

Motivatie is belangrijk om te kunnen stoppen

Naast de behandeling met acupunctuur blijft het uiteraard belangrijk dat je bereid bent het traject aan te gaan. Hoe gemotiveerder je bent om te stoppen met roken, des te meer succesvol zal de uitkomst zijn die te behalen valt. De longenergie zal tijdens de behandelingen worden gestimuleerd, waardoor je meer vitaliteit zult gaan ervaren. De gevoelens van onrust en irritatie zullen naarmate de tijd verstrekt afnemen en er zal snel een verbetering optreden in de algehele gezondheid. Naast de gebruikelijke acupunctuur is het tevens mogelijk om ooracupunctuur toe te passen, ter aanvullende ondersteuning in het proces.

In een ver verleden heb ik ook een poging gedaan om te stoppen met roken met behulp van acupunctuur. Mijn man had een hekel aan mijn gerook en een vriend van hem was acupuncturist en zat in Dordrecht. Toen mocht je nog roken in de trein en onderweg heb ik stevig zitten roken. Wat niet hielp was dat ik na mijn behandeling op de weg terug naar huis nog 3 sigaretten overhad. Deze moest ik dan ook net na mijn behandeling om te stoppen ook allemaal op roken. Later is het mij wel met meer motivatie gelukt om uiteindelijk te stoppen met roken.

N.B.: niet alle verzekeraars vergoeden deze behandeling. Neem daarom eerst even contact op met de zorgverzekeraar zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt over stoppen met roken.